104 години от Освобождението на Неврокоп

29 11/09/2021 10:33 България Симитли
104 години от Освобождението на Неврокоп

Гоце Делчев отбеляза 104 години от Освобождението на Неврокоп от турско робство.

Граждани, политици, общинари и военни сведоха глава пред пред паметниците загиналите в боевете.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в града.

Празникът на Гоце Делчев уважи с присъствието си голяма част от ръководството на Българската армия в лицето на генерал Пламен Атанасов – заместник началник на отбраната, генерал Андрей Боцев - командир на Сухопътни войски, бригаден генерал Валери Цолов, съветникът на президента Росен Плевнелиев - Данчо Дяков.

Сред официалните гости бяха кметове от съседна Гърция.

Военнослужещите от формирование 26400 в Благоевград, с командир подполковник Иван Иванов, както и Военния духов оркестър на Сухопътни войски, поведоха празничното шествие.

В своето слово кметът Владимир Москов припомни историческите събития от преди 104 години, когато е освободен Неврокоп.

Той подчерта, че над 700 опълченци - героични синове на Неврокопския край са участвали в Македоно – Одринското опълчение за освобождението на своя роден край.

"Годишнината от Освобождението на нашия град е повод да си припомним за героизма и жертвите, за талантливите български командири, за доброволците и за онзи невиждан, чутовен подем на един народ, който учудва света. Нека направим всичко възможно, за да живеем по-добре и обединени да преодолеем трудностите. Да съхраним у себе си родолюбието, патриотизма и взаимното уважение между всички жители на общината", призова кметът Москов.


Празничната заря, последвала военния ритуал озари небето над Гоце Делчев.

Категории

Региони

Страници