Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов се навършват днес.

 Преди обяд бе отслужена панихида и се състоя поклонение на гроба на твореца в градинката зад църквата „Св. София“, съобщава БНР.

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет.

В градинката зад църквата „Св. София“ се събраха десетки граждани, представители на държавни институции, дейци на науката и културата, както и родственици на Иван Вазов.

 „Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от векове. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е автор и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет“, отбеляза пред присъстващите Атанас Капралов, директор на литературния музей.

Вазови стихове изпълни актьорът Георги Златарев. Думи на почит за Патриарха на българската литература произнесе и съвременната българска писателка Здравка Евтимова.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къща музей „Иван Вазов“ – София е подредена временна специална изложба.

Сред поредицата от инициативи, свързани с годишнината от смъртта на Вазов, ще бъде официалното връчване на годишната награда на името на писателя, учредена от Народния театър и фондация „Основа-та“. По времена церемонията, която започва тази вечер от 20 часа, ще има и концерт със специално участие на Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.

След това ще бъде представен откъс от премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“ от Александър Секулов , където в  ролята на Вазов влиза Юлиан Вергов. Премиерата на спектакъла е  на 7 и 8 октомври на Голямата сцена.

 

Категории

Региони

Страници