Покривът на църквата в Якоруда е готов

2 05/10/2021 13:45 България Якоруда
Покривът на църквата в Якоруда е готов
Покривът на храма в Якоруда е готов! Това е добрата новина, която радва всички християни и мюсюлмани, дали своят труд и средства за разрешаване на двугодишния проблем в якорудската църква.
   
  Остава наред да се подмени изгнилата дървена греда на камбаните и да се ремонтира кубето на камбанарията. 
   
  Отец Данаил подчерта, че за щастие покривът на храма е готов пред началото на дъждовния сезон, а до края на годината се надява и останалата част да бъде свършена.
   
  Както съобщихме, храмът в Якоруда "Свети свети Кирил и Методий" ,се нуждаеше спешно от 15000 лв. за довършителния ремонт на покрива, който започна преди две години. Именно тогава разказа за вярата на отец Данаил, който сподели за бедата, сполетяла Божия дом.
   
  Трикорабната базилика е построена в годината на освобождението на Пиринска Македония от османско иго 1912 г. От тогава не е правен ремонт на покрива.
   
  През 2019 на 3 юли гръм е паднал върху църквата и това довело до пожар в покривната конструкция и унищожена ел. инсталация. Средното кубе било подпалено, ала се излял проливен дъжд и сам изгасил пожара. Няма засегнати по чудо иконописи и икони. Щети от протичане има в страничните стени на храма.
   
  Подменена е ламарина и греди на опожареното място, но останалата част от покрива е в трагично състояние.
   
  Ел. инсталацията също е сменена.
   
  През 2020 са отпуснати около 2000 лв. от Община Якоруда, които обаче не стигат за 800 кв. м стогодишен покрив. Това дарение се оказва еднократно от страна на местната власт.
   
  През лятото отец Данаил сподели пред медията ни:
   
  "Надявам се до края на септември, преди началото на дъждовете, да успеем да довършим покрива. И се надявам да съберем всички тези пари, защото аз не ги прося от хората за себе си, а ги прося за Божията църква и да запазим нещо, което е изградено преди векове. 
   
  Днес надеждата му е реалност."
   
  Църквата е с размери 20х25х12 метра, а камбанарията е висока 32 метра с отлети в Якоруда две камбани от братя Велеганови, същите, които дали звука на вярата и в банската камбанария. Остава и камбанарията с две камбани.
   
   

Категории

Региони

Страници