Президентът Румен Радев: Благоевград има огромен потенциал за развитие

Президентът Румен Радев: Благоевград има огромен потенциал за развитие
Снимки: Президентство
"Благоевград има огромен потенциал за развитие с работливите си хора и прекрасна природа и не заслужава високата безработица и ниските работни заплати. Затова приветствам всяка инвестиция в честен бизнес, който открива нови, високоплатени работни места и дава перспектива за бъдещето." Това заяви президентът Румен Радев на среща с общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград. В разговора участваха областният управител на Благоевград Николай Шушков и общинският кмет Илко Стоянов.
Представителите на бизнеса изразиха разочарование, че строителството на АМ Струма, започнато преди 10г. още не е завършило, настояха и за довършването на Транспортен коридор 8, който ще свърже областта със съседни страни.
"Подкрепям позицията на благоевградчани за довършването на Автомагистрала "Струма". Нейното строителство се бави вече 10 години, както от години се бави и изграждането на Транспортен коридор 8, който е жизненоважен за развитието на целия регион. Това ще създаде по-добра връзка на областта и със съседните страни. Тази свързаност ще насърчи още повече интереса на чуждестранните туристи към хилядолетното българско културно-историческо наследство в този регион и към археологическите обекти от епохата на Римската империя и Антична Тракия.", каза президентът Радев.
По време на днешното си посещение в областния център държавният глава, заедно с министъра на икономиката Даниела Везиева,участва в откриването на нов завод за ортези. Инвестицията е от Германия и е на стойност над 10 млн. евро. Благодарение на нея се разкриват около 300 работни места. Държавният глава определи Благоевград като подходящо място за инвестиции, заради наличието на работна ръка, два университета и мотивирани хора.
В Благоевград Румен Радев проведе среща с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Кутрев и областния управител на Благоевград Николай Шушков, който определи срещата като "историческа". Това е първа среща на държавен глава с представители на двете вероизповедания в региона. 
Неврокопският митрополит Серафим и районният мюфтия Осман Куртев разказаха, че животът на българите християни и мюсюлмани в района е спокоен, има уважение между хората и трябва да продължи да се работи за това.
Президентът получи от представителите на двете вероизповедания специално издание на Библията, както и на Корана на български език. Областният управител на Благоевград Николай Шушков подари на държавния глава икона на Свети Йоан Рилски Чудотворец, представляваща мозайка с добити от българи мюсюлмани от област Чеча.
"Най-важно е хората да са единни и да се обединяват около ценности. Срещата ми с Неврокопския митрополит Серафим и районния мюфтия Осман Кутрев показа, че между вероизповеданията в България има добър диалог, а мирното съжителство между българите християни и мюсюлмани е ценност, която показва силата, мъдростта и традициите на толерантостта на нашето общество", заяви президентът Румен Радев.

Категории

Региони

Страници